În Republica Moldova astăzi este marcată Ziua Europei și Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru Independența Patriei. Anul acesta se împlinesc 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, cel mai mare și mai devastator conflict armat din istoria omenirii.
Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) a transferat 92,8 milioane lei pentru finanțarea indemnizațiilor destinate familiilor cu cu copii, precum și a indemnizațiilor pentru incapacitatea temporară de muncă.
Ajutoarele unice în mărime de 30 de mii de lei, acordate cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la victoria asupra fascismului, pot fi ridicate. Banii au fost transferați pe cardurile sociale ale veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial. În cazul celor care nu au card, banii pot fi ridicați la orice oficiu poștal din țară, transmite IPN.
Clădirile a 46 de instituții de învățământ vor fi izolate termic. În școli vor fi modernizate sistemele de iluminare și încălzire, ceea ce va contribui la reducerea facturilor. Proiectul, cu un buget total de 54,4 milioane de dolari, a fost lansat astăzi, transmite IPN.
Președintele Maia Sandu îl susține pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale din România. Declarația a fost făcută în cadrul podcastului realizat de Președinție. Șefa statului a menționat că speră la o Românie europeană și puternică, care să rămănă alături de Republica Moldova în parcursul său european, transmite IPN.
Republica Moldova va putea numi ambasadori, cu reședința la Chișinău, fără să înființeze misiuni diplomatice în străinătate. Potrivit calculelor, acest lucru ar genera economii lunare de câteva mii de euro. Parlamentul a votat în lectură finală modificări la Legea cu privire la serviciul diplomatic, transmite IPN.
Directorul general cu atribuții de secretar de stat al DRRM, Constantin – Valentin Răducanu, a avut joi, 8 mai, la Chișinău, o întâlnire de lucru cu ministrul Educației și Cercetării al R. Moldova, Dan Perciun. În cadrul discuției, șefii celor două instituții au semnat un Acord de parteneriat ce vizează desfășurarea unor proiecte comune dedicate tinerilor de pe ambele maluri ale Prutului.
Republica Moldova va beneficia de un suport financiar din partea Uniunii Europene, pentru a dezvolta politicile publice și pentru a întări cooperarea între instituțiile naționale.
Republica Moldova va beneficia de cel mai mare pachet de sprijin acordat vreodată de Uniunea Europeană – 1,9 miliarde de euro pentru reforme și investiții în perioada 2025–2027, cu un avans de peste 300 de milioane de euro, livrat chiar din primul an, transmite IPN.
În luna aprilie, Energocom a procurat 339 de mii MWh de energie electrică, atât de pe piața internă, cât și din import, la un preț mediu ponderat de 109,18 euro/MWh, transmite IPN.
Statul urmează să acorde garanții și să compenseze rata dobânzii la creditele accesate pentru proiecte de eficiență energetică. Parlamentul a votat în primă lectură un proiect care prevede crearea Fondului pentru Eficiență Energetică, transmite IPN.
În urma ultimei runde de consultări publice s-a propus stabilirea unui plafon individual de 10 kW pentru prosumatorii casnici de energie regenerabilă, ceea ce reprezintă o majorare semnificativă față de plafonul actual.
Preşedintele american, Donald Trump a lansat joi un apel la „o încetare necondiţionată a focului de 30 zile” în Ucraina şi a declarat că ambele ţări vor fi trase la răspundere pentru „caracterul inviolabil al acestor negocieri directe”, transmit AFP şi Reuters.
O discuție telefonică este în desfășurare între președinții american, Donald Trump, și ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat Kievul joi seară, după ce parlamentul ucrainean a ratificat acordul cu Washingtonul privind exploatarea resurselor naturale ale Ucrainei, transmite AFP.
Noul Papă, cardinalul Robert Francis Prevost, cetățean american și peruan care și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, a ținut joi un discurs lung de la balconul Bazilicii Sf. Petru după ce a fost prezentat lumii, în care a cerut pace și o Biserică deschisă tuturor, în special celor care suferă, informează EFE.
Lideri din întreaga lume l-au felicitat joi pe noul Suveran Pontif al Bisericii Catolice, Papa Leon al XIV-lea.
Un atac terorist la 22 aprilie la Pahalgam, în Kashmirul indian, a adus din nou India și Pakistanul în pragul războiului, cu schimburi serioase de focuri peste linia de contact și amenințări nucleare.
Izbitura glonțului îi zgudui corpul, provocându-i un val nesfârșit de convulsii și amețeli, de parcă cineva l-ar fi izbit cu un par în moalele capului. O arsură îi pârjoli burta, răspândindu-i-se în tot trupul lui slăbit de atâta alergătură cu mitraliera în mână pe străzile lungi ale Berlinului.
Europa a primit un mesaj extrem de clar de la America lui Trump: să-și dezvolte capacitățile de apărare serios, investind 5% în apărare, altfel Statele Unite nu vor respecta angajamentul din articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic privind apărarea comună.
Speriindu-se te miri știe de ce, Vaca lui Mihai Lebădă a rupt priponul de care era legată pe buza priporului și a luat-o la goană pe prăvălișul abrupt, cu funia după ea. Mușcată de streche sau de altceva, vaca zbura în jos pe repezișul de pe malul Nistrului. Se împiedică în propria funie și se răsturnă, de acum încolo, de-a berbeleacul spre apa încrețită din Nistru.
Ziua de 9 Mai are o încărcătură istorică aparte, fiind un simbol al sfârșitului suferințelor provocate de cel de-Al Doilea Război Mondial, dar și al renașterii unei noi Europe, bazate pe cooperare și solidaritate.
În fiecare an, pe 9 mai, Republica Moldova se transformă într-o scenă unde trecutul, prezentul și propaganda se combină într-un spectacol de loialitate simulată. Oficial, este Ziua Victoriei în Al Doilea Război Mondial. Neoficial, este testul anual al capacității forțelor pro-ruse de a menține controlul asupra unei memorii colective fragile și tot mai deconectate de realitate.
Ziua de 9 mai, marcată în Federația Rusă drept Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial, ocupă astăzi un loc central în discursul oficial și identitar al regimului Putin.
Președintele R. Moldova, Maia Sandu, este cunoscut pentru viața modestă și integritatea sa, afirmă purtătorul de cuvânt al președintelui. Igor Zaharov demontează un fake news care circulă în spațiu public despre ținutele Maie Sandu,precum că aceastea ar costa zeci de mii de euro.
Ministerul Afaceriloe Externe avertizează despre distribuirea unui nou fals. Potrivit MAE, în spațiul public circulă un așa-zis ”ordin” privind legalizarea căsătoriei persoanelor de același sex, care ar fi fost semnat de ministrul Mihai Popșoi.
Poliția avertizează cetățenii despre distribuirea, prin email, a unui mesaj cu conținut fals din numele șefului IGP, Viorel Cernăuțeanu, în care persoanele sunt somate în instanță în anchete judiciare.
PAS este ținta unei noi campanii de dezinformare, după ce mai mulți cetățeni au primit mesaje din numele formațiunii, care ar cere oamenilor să-i doneze 2% din impozitul pe venit. Alarma a fost trasă de deputatul PAS, Radu Marian.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) din România a dezmințit miercuri informațiile apărute în spațiul public privind o presupusă amânare a turului al doilea al alegerilor prezidențiale din 2025.
Cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la evenimentul istoric al Podului de Flori din 6 mai 1990, candidatul independent la alegerile prezidențiale din România, Nicușor Dan, a transmis un mesaj de unitate națională și solidaritate românilor de pe ambele maluri ale Prutului, dar și cu cei din diaspora.
Ministrul de Interne al României, Marian-Cătălin Predoiu, a fost desemnat în calitate de prim-ministru interimar. Decretul a fost semnat de președintele interimar al României, Ilie Bolojan.
Președintele interimar Ilie Bolojan a luat act de demisia premierului Marcel Ciolacu, a informat luni Administrația Prezidențială.
Circa 9000 de români, aflați în R. Moldova, și-au exercitat până la această oră dreptul de vot în cadrul alegerilor prezidențiale din România. Datele sunt prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă din România.
Peste 5200 de basarabeni și-au exercitat până la această oră dreptul de vot în cadrul alegerilor prezidențiale din România. Datele sunt prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă din România.
Peste 2000 de basarabeni și-au exercitat până la această oră dreptul de vot în cadrul alegerilor prezidențiale din România. Datele sunt prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă din România.
Numărul secțiilor de votare în străinătate va fi majorat pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie, a anunțat președintele Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, în cadrul unei emisiuni televizate la RLive. Potrivit acesteia, autoritatea electorală se va baza pe criteriile prevăzute expres în Codul Electoral, aplicate pentru prima dată la alegerile din 2024.