Autoritățile vor să introducă o serie de cerințe pentru desfășurarea activității de autoservice. În acest sens a fost elaborat un regulament care prevede condițiile de dotare tehnică minimă și modul de organizare a activității unităților specializate, care acordă servicii de întreținere, reparații, reglare, reutilare pentru autovehicule, precum și de dezmembrare a acestora, transmite IPN.
Două persoane au fost rănite în urma unui grav accident la Florești. Cazul a avut loc în dimineața zilei de 22 ianuarie, pe drumul R-14, în apropierea de satul Ghindești.
Republica Moldova a decis suspendarea participării la concursul muzical Eurovision. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă de directorul Televiziunii Moldova 1, Corneliu Durnescu.
Pompierii din nordul R. Moldova au evacuat 13 persoane care riscau să se intoxice cu fum în urma unui incendiu. Cazul a avut loc în noaptea de 22 ianuarie, într-un bloc locativ cu 9 etaje din municipiul Bălți.
Rusia inundă spațiul informațional cu scenarii false privind aprovizionarea regiunii transnistrene cu gaze naturale, când Gazprom ar putea pur și simplu să respecte contractul în vigoare și să reia livrările către Moldovagaz, care le va transporta ulterior în stânga Nistrului.
Principatul Monaco a adăugat R.Moldova, Ucraina și Armenia în lista partenerilor fiscali. Hotărârea a fost publicată pe site-ul Legimonaco – platforma oficială pentru publicarea actelor juridice din principat.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat în cadrul emisiunii „NordNews LIVE” că Ministerul Justiției și Procuratura Generală urmează să prezinte, în următoarele zile, propuneri concrete pentru reformarea arhitecturii instituționale a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și a Procuraturii Anticorupție.
Bruxelles-ul analizează progresul Republicii Moldova în politicile din domeniul concurenței. Acest exercițiu are ca scop să verifice în ce măsura legislația și practica de aplicare a acestei legislații este conformă cu regulile existente în Uniunea Europeană. Ca urmare, în luna aprilie ar putea fi deschis primul cluster în procesul de negocieri, transmite IPN.
În luna decembrie, creditele noi acordate au constituit 8096,4 milioane de lei, în creștere cu 22,8% față de luna noiembrie. Din perspectiva termenelor de acordare, cele mai solicitate au fost creditele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 45%, transmite IPN.
În luna decembrie 2024, depozitele noi atrase la termen au constituit 6 046,3 milioane de lei, majorându-se cu 94,3% față de luna noiembrie. Depozitele atrase în moneda națională au înregistrat o pondere de 64% și au însumat 3 867,7 milioane de lei, fiind în creștere cu 98,9% față de luna precedentă.
Prima tranșă din cele 1,8 miliarde din Planul de creștere economică pentru Republica Moldova, aprobat de Uniunea Europeană, urmează să fie transferat în primăvara acestui an. Anunțul a fost făcut de președintele Maia Sandu, în cadrul emisiunii NordNews LIVE.
Ministerul Energiei a lansat inițiativa de creare a comunităților energetice, prezentând conceptul autorităților locale într-o sesiune de informare. Scopul acestor comunități este reducerea costurilor la energie și creșterea autonomiei prin utilizarea surselor regenerabile, transmite IPN.
Donald Trump a avertizat că țările europene vor fi supuse unor taxelor vamale și spune că aceasta este „singura modalitate” ca Statele Unite „să fie tratate corect”.
Rusia reprezintă o amenințare existențială la adresa securității Uniunii Europene și singura modalitate de a aborda acest lucru este creșterea cheltuielilor pentru apărare, a declarat miercuri șefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, adăugând că blocul comunitar a oferit Moscovei prea mult timp alternative, informează Reuters, citat de Hotnews.
La Forumul Economic Mondial de la Davos, a apărut o nouă diviziune în domeniul bancar global: firmele care se bucură de sunetul regulilor eliminate la Washington și cele care ajung să-și facă griji că vor rămâne în urmă, scrie Bloomberg.
Ucraina face eforturi pentru ca cetățenii săi care și-au căutat refugiu în Germania să se întoarcă acasă, în vreme ce războiul de la Kiev cu Rusia se apropie să intre în al treilea an, scrie Politico.
De la începutul invaziei masive a Ucrainei de către trupele putleriste au trecut 1060 de zile. Nu vom descrie ceea ce se întâmplă nemijlocit în Ucraina sau în regiunea Kursk din Rusia: vorba aia: nimic nou pe frontul de Est... moarte și distrugere continuă... Vom evidenția totuși câteva aspecte care ies din ordinar:
„Fără un asemenea proces de informare și consultare care să asigure suport larg viitoarelor acțiuni sau neacțiuni, guvernarea actuală are un viitor incert, ca și parcursul european al țării...”
„Astăzi Republica Moldova poate accede în Uniunea Europeană prin punerea în practică a două scenarii de strategie. Primul ține de obținerea calității de membru al UE ca stat independent, urmând etapele clasice ale procesului de aderare. Al doilea ține de unirea politică a Republicii Moldova cu România și presupune integrarea automată în UE și NATO”.
Începutul anului 2025 a permis multiplelor ONG-uri specializate rapoarte la zi și studii prospective în legătură cu anul care ne așteaptă. Am selectat din multitudinea de evaluări 10 riscuri în 2025 de la EurasiaGroup și Ian Bremmer și 10 conflicte de urmărit ale International Crisis Group-ICG.
După ce a trădat regiunea transnistreană și a sistat livrările de gaze, Rusia a venit cu noi falsuri, în încercarea de a pasa responsabilitatea pe autoritățile de la Chișinău, cele de la Kiev și, în general, pe Occident. Astfel, într-un comunicat, Ambasada Rusiei la Chișinău învinuiește tot restul lumii pentru criza energetică din stânga Nistrului.
Federația Rusă continuă acțiunile hibride ostile de propagandă, dezinformare și manipulare a opiniei publice moldovenești, reclamând că R. Moldova s-ar militariza. Totodată, Moscova acuză Occidentul, în special NATO, că ar vrea să transforme statul nostru într-un ”cap de pod” pentru ”acțiuni agresive împotriva sa”.
Serviciul Rus de Informații Externe (SVR) a publicat un comunicat plin de informații false și manipulatorii despre Republica Moldova și președintele Maia Sandu. Este esențial să demontăm aceste afirmații, care au un scop clar: să destabilizeze regiunea și să creeze confuzie în rândul cetățenilor moldoveni.
Informațiile apărute în spațiul public, conform cărora Republica Moldova ar vinde energia electrică cumpărată din România la prețuri preferențiale către Ucraina, care ulterior o vinde înapoi României la prețuri mai mari, sunt false și manipulatorii. Astfel, potrivit unui comentariu al Ministerului Energiei, energia cumpărată din România nu este tot cea care este vândută Ucrainei.
Serviciile secrete românești au reușit să identifice rapid cetățeanul străin venit în România pentru acțiuni diversioniste.
Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale al României au anunţat vineri seară că au fost găsite două zone în care au căzut resturi de dronă de provenienţă rusească, în judeţul Tulcea, şi au precizat că impactul acestora nu a afectat elemente de infrastructură şi nu au fost produse pagube materiale.
Artrom Steel Tubes S.A a ajuns la un acord pentru a fi preluată de către GLGH Steel, companie a fondului de investitii american Great Lakes Global Holdings.
Guvernul de la București a stabilit astăzi data noilor alegeri prezidențiale. Acestea vor avea loc pe 4 mai. De asemenea, s-a decis că românii din diaspora vor vota în toate cele trei zile începând cu ora 07:00. Până acum, vineri, în prima zi de vot, secțiile de vot erau deschise la ora 12:00, transmite IPN.
Fenomenele negative în scrutinele electorale, precum dezinformarea, finanțarea ilegală a partidelor politice, coruperea electorală au fost subiectele unei mese rotunde, organizată de Comisia Electorală Centrală.
Locuitorii satului Talmaza, din raionul Ștefan Vodă, vor fi așteptați la urnele de vot ca să-și aleagă noul primar.
Comisia Electorală Centrală recomandă păstrarea votului prin corespondență și la alegerile parlamentare din acest an, eventual cu extinderea listei țărilor unde poate fi aplicat, transmite IPN.
Vor avea loc alegeri locale noi pentru funcția de primar al comunei Călugăr, raionul Fălești. Scrutinul se va desfășura pe data de 18 mai 2025. Decizia a fost aprobată de Comisia Electorală Centrală.